Převod videa do iPhone zdarma a kvalitně

12.10.2007   Autor: neznámý

Tipuji že asi každý majitel iPhone řešil alespoň jednou problém jak převést své oblíbené video (/film/seriál) do iPhone. Kapacita paměti i výdrž baterií k tomu přímo vyzývají, tak proč to alespoň nezkusit :].

Je najisto mnoho vhodných programů a postupů, já jsem měl tyto požadavky a ne každý program nabízel řešení:

  • možnost jednoduchého převodu, ale i možnost detailního nastavení parametrů převodu
  • možnost volby okrajů videa v případě kdy není u zdrojového videa poměr stran 3:2
  • možnost klíčování („vložení“) titulků přímo do videa
  • freeware/GNU licence

(celý článek)

 

Avidemux

Věřím že i v tomto případě bude na výběr možností více, mně se však zalíbil multiplatformní program Avidemux (díky Jardo! :] ), ke stažení je na stránce výrobce: www.avidemux.org. Uživatelské rozhraní je lokalizované i do češtiny, což také může být pro někoho dobrý důvod proč používat právě tento program. Program je nabízený jak pro Windows platformu, tak i pro Mac.

Suma sumárum, tento program nabízí vše výše uvedené, takže se pojďme podívat, jak jej nastavit pro naše účely.

 

Základní ovládání a nastavení

 

Avidemux - základní obrazovka

 

Základní obrazovka obsahuje vše potřebné. v levém sloupci jsou volby pro nastaveni videokodeků, pod nimi je nastavení audiostopy a poslední je možnost formátu výstupního videa. V pravé části je okno s náhledem zdrojového videa, ovládá se pomocí nástrojů ve spodní části obrazovky (najeďte nad ikonky kurzorem, objeví se popis funkce).

Pro začátek prozradím, že Avidemux je připravený (mimo jiné) pro velmi jednoduchý převod videa pro Apple iPod. Takže pokud někomu bude toto jednoduché nastavení vyhovovat, může zvolit v horní nástrojové liště Auto > IPOD (mpeg4) a video rovnou uložit. Snadné, ale bez možnosti ovlivnit výsledek práce.

Nás bude ale zajímat hlavně možnost ručního nastavení, takže začneme od začátku.

Tím je otevření zdrojového videa (Soubor > Otevřít). Zdrojové video se objeví v pravé části obrazovky programu.

Nyní nastavíme parametry audio a video kodeků. Doporučuji pro snadnější práci si hodnoty přednastavit tím, že v menu Auto zvolíme položku IPOD (mpeg4). V obrazovce Automatický průvodce potvrďte přednastavené hodnoty. Tím se nastaví videokodek na MPEG-4 ASP (xvid4), audiokodek na AAC (FAAC) a formát na MP4. Plus se doplní potřebné filtry pro video i audio.

 

Použití datového toku

Jako první začneme s nastavením videa. Vždy je nutné volit mezi kvalitou výsledného videa a velikostí souboru. Co ovlivňuje obojí je průměrný datový tok, udávaný v kb/s. Velmi jednoduše se už zde dá spočítat, jak bude výsledné video velké, počty jsou jednoduché, uvedu příklad:

  • průměrný datový tok bude nataven na 250kbps
  • výsledné video má přesně 45 minut
  • jaká bude tedy výsledná velikost videa v MB?

Řešení je prosté: 45 minut je 2700 sekund (45*60), každá sekunda videa „bude v průměru velká“ 250kb. Výsledkem je tedy 250kb x 2700, tj. 675000kb. Převod na MB je snadný, nejprve převod na kB (675000 / 8 = 84375kB) a následně převod na MB (84375 / 1024 = 82.4MB). Výsledný soubor bude tedy přibližně 82.4MB velký.

Samozřejmě to jde i naopak, když potřebujete aby vniknul soubor o určité velikosti a potřebujete určit jaký se má nastavit průměrný datový tok. Navíc upozorňuji na to, že výsledné video se skoro vždy skládá z video i audio části, takže do výpočtu výsledné velikosti souboru je nutné započíst i audio část (výsledný datový tok videa je tedy celkový datový tok mínus audio datový tok).

Výše uvedeným se nenechte příliš vystrašit :], toto uvádím jen pro ty z vás, kteří chtějí mít i nad velikostí výsledného videa plnou kontrolu. Navíc je zde i funkce Kalkulátor, který by měl vše potřebné vypočíst i nastavit za vás. Občas pracoval správně, občas ne, takže s jeho používáním doporučuji spojit jistou opatrnost a raději si vše potřebné přepočítat :].

Takže teď už víme, co je datový tok a jak jej používat, podíváme se jak to celé nastavit prakticky.

 

Natavení videa a audia

 

Avidemux - video kodek

 

V levém sloupci klikněte v části Video na tlačítko Nastavit, objeví se okno s nastavením video kodeku. Nejdůležitější pro nás je záložka Hlavní, zde nastavíme vše potřebné. V Typu kódování doporučuji zvolit Dva průchody, průměrný datový tok, v Průměrný datový tok požadovanou hodnotu (sami zjistíte jakou kvalitu je třeba použít, doporučuji něco mezi 150–400).

Pro nastavení audia ponechte volbu AAC (FAAC) a klikněte na Nastavit. Datový tok dle mého názoru postačuje ten nejnižší, 56kb, ale tohle je čistě individuální :]. Další možnosti jsou v Filtrech, popíšu níže.

Jako Formát videa ponechte MP4.

Další důležitou možností je práce s filtry, a to jak pro video, tak i pro audio část.

 

Filtry

Filtry jsou výbornou pomůckou pro práci a úpravy výsledného audia či videa. Pro nás jsou nejdůležitější filtry pro nastavení rozměrů obrazu, okrajů, titulků a v audio části pro nastavení kvality zvuku.

Jako první si zobrazíme video filtry, klepnutím na tlačítko Filtry v levé Video části obrazovky.

 

Avidemux - filtry

 

Jak vidíte, připravených filtrů je už v základní nabídce opravdu hodně, navíc je zde i možnost doplnění dalších filtrů dle potřeby. Zaměříme se nejdříve na dva z nich, velikost videa a možnost okrajů.

Z automatického profilu pro iPod se už dle rozměrů zdrojového videa automaticky doplnily dva filtry, Mplayer resize a Add black borders. Oba dva je možné rovnou upravit, protože iPod narozdíl od iPhone má nižší rozlišení displaye.

 

Avidemux - rozlišení

 

Jako první otevřete nastavení Mplayer resize. Zde doporučuji nastavit alespoň jeden rozměr podle rozlišení displaye iPhone, většinou to bude asi šířka , hlavně u širokoúhlých videí s poměrem stran nad 1.5, nebo naopak výšky u videí s poměrem stran pod 1.5. Pro příklad, pokud je zdrojové video 640×352 bodů (tj. poměr stran 1.8), provedu drobný trik a nastavím šířku na 480, kliknu OK, znovu otevřu nastavení filtru a kliknu na Apply. Výška se mi díky nastavenému poměru stran dopočítá automaticky (v tomto případě 264 bodů, takže poměr stran 480/264 je opět 1.8). Po upozornění :] doporučuji změnit metodu resamplování z výchozího bilineárního na Lanczos3, výsledek je prý kvalitnější.

Druhý filtr, který budeme používat hlavně v případě titulků, je Add black borders, přidání okrajů. V případě že titulky do videa vkládat nebudete, můžete filtr s klidným svědomím smazat (a nechat řízení okrajů přímo na iPhone při přehrávání), ale v případě že titulky do videa vkládáme, je dobré „posunout obraz“ co nejvýše a nechat pro titulky co nejvíce prostoru pod obrazem, kde nebudou tak moc „rušit“.

Takže nastavení filtru je opět jednoduché, pro titulky si spočtu rozdíl mezi rozlišením výšky displaye iPhone a výškou videa které převádím (v uvedeném příkladě 320–264 = 56 bodů) a nastavím tuto hodnotu v Dolním okraji (ostatní nastavím na nulové).

Výsledná rozlišení filtrů si po nastavení můžete přečíst v popisu filtrů.

 

Avidemux - Subtitler

 

Pokud budete vkládat titulky, doporučuji v předchozím kroku vložit co nejširší spodní okraj, aby titulky nezasahovaly do obrazu. Následně z nabídky filtrů zvolte Titulky > Subtitler. V nastavení Subtitleru vyberte soubor s titulky (předpokládám textový soubor ve formátu srt nebo sub), zvolte font (řez písma) kterým se budou titulky do obrazu klíčovat, popřípadě barvu a velikost umístění titulků v obraze. Co je poměrně záludné, je kódování češtiny, doporučuji zvolit Czech a pokud i tak budou v obraze některé znaky (ž, š ap.) špatně zobrazeny, načtěte soubor s titulky například do českého, výborného a bezplatného editoru PSPad a změňte kódování na ISO 8859–2 (v PSPadu menu Formát). Následně titulky znovu načtěte do Subtitleru.

aktualizace: díky diskuznímu fóru a uživateli Reyn je kódování znakové sady opět o něco jednodušši, stačí zvolit místo ‚Czech‘ položku ‚Slovene‘ a je po starostech s převodem. Děkuji! :]

Filtry pro audio se můžou hodit třeba pro převod stereo zvuku na mono, když už má iPhone jen ten jeden repráček :]..

 

Závěr

A to je vše, kodeky máme nastavené, filtry máme nastavené (nastavení filtrů se dá uložit pro další použití), zbývá jen provést vlastní převod. Z menu zvolte Soubor > Uložit > Uložit video a nyní už jen počkejte na překódování videa.

 

Avidemux - ukládání videa

 

Pokud vše dopadlo tak jak si představujete, gratuluji, vytvořené video si uložte do iPhone třeba pomocí synchronizace v iTunes.

 

Pár poznámek na závěr:

  • jak už jsem psal, pokud nemáte chuť vše nastavovat, použijte automatický profil pro iPod a video uložte s přednastavenými hodnotami
  • datový tok videa se mi osvědčil okolo 250kb/s, pokud nastavíte nižší, bude už vidět nepříjemná degradace obrazu (fragmentace), pokud vyšší, není to nijak na škodu, jen se ale zvětší výsledná velikost souboru
  • veškerá nastavení jsou volitelná, obzvláště v nastavení kodeků je toho hodně co změnit, pokud máte chuť na experimenty, tohle je to pravé místo :]
  • není třeba převádět vždy celé video, v dolní části máte možnost volit jakou část chcete převést (případně si takto třeba i video rozdělit ap.)
  • v případě převodu více souborů program umožňuje i dávkové zpracování více úloh, docela praktické třeba u seriálů :] ..
  • možnosti programu jsou mnohem širší, než je zde ukázáno, nebojte se bádat na vlastní pěst! :]

 

Veškeré připomínky, opravy, náměty ap. prosím směrujte na naše diskuzní fórum, děkuji :]

 

1 komentářů shlédnuto 10623x
  • Currently 5/5 Stars.
dfg 22.06.2010 03:53
MBT MBT shoes MBT Men shoes MBT Women shoes MBT Chapa Chapa GTX MBT Chapa GTX MBT Changa Women UGG Women UGG boots ugg boots cardy ugg women ugg cardy boots Nike Air Nike Air Max Nike Air Max Shoes Nike Dunk Nike Dunk SB Nike Dunk SB Shoes Nike Shox Nike Shox Shoes Timberland Timberland sale Timberland boots Timberland boots online Timberland on sale New timberland boots Women Bags Women Bags Sale Women Handbags Women Handbags Sale Women New Bags Cheap Bags Cheap Bags On Sale UGG UGG boots UGG boots short Short ugg Short ugg boots Ugg boots tall New women bags New women bags sale New women bags sale online Louis Vuitton Handbags Gucci bags hair straighteners hair straighteners sales GHD straighteners GHD straighteners sales CHI iron CHI iron sales BOSE headphones discount cheap CHI iron Nike Nike Shoes Nike Shoes Sale Nike running Nike running shoes Nike trainers Nike trainers shoes Timberland boots Timberland boots sale Timberland boot Timberland boot sale Timberland boots cheap Men timberlands nike air max sale nike air max spot up nike air max skyline nike air jordans women nike air max nike air max conquer nike air max 1 nl nike air max moto nike air max shoes nike air shox shox shoes nike air shoes air shox air shox shoes nike shox air nike air max ltd shox sneakers shox classic shox trainers mens shox nike shox shoes shox women shox cl nike max nike air shox shoes nike air yeezy shoes nike air yeezys nike air yeezy cheap nike shox air shox r4 air yeezy colorways nike air max series air yeezys shoes air yeezy shoe air shoes air yeezy shoes air jeezy shoes nike shox classic air yeezy sneakers nike airmax air yeezy sneaker nike air rift men shox red and black shox nike yeezys shox shoe nike classic men's shox shox sneaker air rifts nike size shox size 9 nike limited edition nike white pink shox black shox

    © iPhone.cz, 2008-2017
    Developed by New Web Art