Nechtěný update firmware na 1.1.2? Žádný problém to napravit!

13.12.2007   Autor: neznámý

I to se může stát.. Chvíle nepozornosti nebo neznalosti a už se z internetu v iTunes stahuje nový firmware. Většinou si toho všimnete za zastavíte stahování včas, soubor s novým firmware je docela velký (přes 160MB), ale i tak se může někomu stát že má ‚zničehonic‘ aktualizovaný iPhone a nikam jinam než do obrazovky Emergency Calls se nedostane.

Co s tím? Poradíme! :]

(celý článek)

 

Jen na úvod pár informací. Tento návod se týká telefonů, které už byly odblokované či alespoň nebyly prodávané s novým firmware 1.1.2 (tzv. OOB1.1.2 – takový telefon prozatím ještě jednoduše odblokovat nelze). Pokud máte OOD1.1.2, je zbytečné níže uvedený postup zkoušet, věřte mi.

Tento návod zde uvádím bez jakékoliv záruky, může vás uklidnit snad jen to, že je na 100% funkční a nepochází z mé hlavy ;]. Veškeré úpravy telefonu provádíte jen a pouze na svoji vlastní odpovědnost, ani já ani redakce iphone.cz neručíme za cokoliv, co by se nemuselo povést.

Návod není úplně triviální, pouštět se do níže uvedeného postupu by měl pouze člověk který není úplný technický analfabet. Proto zde nebudou ani žádné obrázky, není to návod „pro Američany“. Nebudu schopný asi ani poradit všem v případě že se něco nezadaří, jsem jen „poučeným uživatelem“ a zde vlastně v roli překladatele. V případě problémů hledejte pomoc na místním fóru, nebo na fórech mezinárodních (Hackint0sh ap.).

 

Takže jaký je stručný postup:

  • restore firmware na 1.1.1, jailbreak pomocí wifi
  • instalace BSD Subsystems a BB Downgrader
  • downgrade baseband části
  • opětovný restore firmware 1.1.1 a jailbreak
  • odemečení pomocí anySIM

 

Potřebovat nebudete skoro žádný software, důležitý je pouze správný soubor s fw 1.1.1 a ibrickr nebo iPhuc na reset telefonu. Vše další potřebné už stáhnete do telefonu pomocí bezdrátové sítě. Připravil jsem obecný ‚set‘ souborů a programů, můžete si vše potřebné stáhnout například zde: 1.část a 2.část

Samozřejmě bude také nutné mít k dispozici i připojení k bezdrátové síti, nejlépe nezabezpečené (alespoň pro tento postup). I když já to zkoušel i se skrytým SSID a WPA PSK a také to šlo bez problémů.

 

No a teď trochu podrobněji :]

1. Připravte si soubor s fw 1.1.1 (iPhone1,1_1.1.1_3A109a_Restore.ipsw).

2. Zapněte iPhone. Následně stiskněte tlačítka Home a Sleep na 10 sekund. Po deseti sekundách uvolněte tlačítko Sleep, ale Home pořád držte stisknuté. Obrazovka by měla zčernat. Pokud uvidíte logo iTunes a obrázek kabelu, nejste ‚v tom pravém DFU modu‘, opakujte celé znova.

3. Spusťte iTunes, vložte iPhone do dokovací stanice (propojené s počítačem). ITunes nahlásí že byl nalezen telefon v recovery modu a nabídne obrazovku s možností Update nebo Restore.

4. A teď pozor, první kritický moment :]. Stiskněte na klávesnici Shift a teprve pak klikněte na tlačítko Restore. Bez Shiftu by se stáhnul a nahrál nový fw 1.1.2. Pokud je vše v pořádku, objeví se dialogové okno, ve kterém vyberete soubor pro flash (výše uvedený, končící na _Restore.ipsw)

5. Nyní proběhne flash telefonu, trvá několik minut, nechte telefon být dokud iTunes nenahlásí chybu.

6. iTunes skončí flashování, s chybovou hláskou 1015. TO JE V POŘÁDKU! Tedy pokud to bude tato chyba, jiné chybové výstupy už mohou znamenat cokoliv (já jich už viděl asi osm ;]..). Pokud tuto hlášku uvidíte, v iPhone je obnovený a funkční fw 1.1.1

7. Nyní je třeba už jen přestartovat telefon, použijte iBrickr nebo iPhuc (návod níže)

8. Počkejte několik sekund, telefon se by se už neměl vrátit z DPFU modu, ale měl by zobrazit (po odemknutí sliderem) obrazovku Emergency Calls.

 

9. Zapnout a unlock, jste v Emergency Calls obrazovce

10. Napsat a vytočit *#307#

11. Smazat vytáčený kód, napsat 0 a znova Call

12. Stisknout Answer, pak uprostřed v okně Hold, a pak **Decline.

13. Jste v okně s kontakty, pokud ne, stisknout dole uprostřed Contacts

14. Vytvoříte nový kontakt, nahoře plus. Ten upravit takto:

  • kliknout na Add new URL, vyplnit adresu prefs://11 a nahoře Save
  • kliknout pod tím na Add new URL a zde zadat adresu http://www.jailbreakme.com a opět Save
  • potřetí nahoře Save, kontakt se může uložit i bez jména

15. stisknout Home, odbloknut do Emergency Calls obrazovky

16. vytočit 0, Call, Hold, Decline

17. v kontaktech vidíte vytvořený kontakt, klikněte na první odkaz (prefs://11)

18. jste v Settings. Zde je nutné nastavit následující:

  • General > Auto-lock > Never
  • Wi-Fi a zde nastavit připojení k AP. Po chvíli se musí v horné liště objevit modrá ikonka bezdrátové sítě.

19. stiskněte Home, unlock na Emergency Calls obrazovku, vytočit 0, Call, Hold, Decline

20. u vytvořeného kontaktu klikněte na druhou uloženou adresu, spustí se Safari. Pokud se stránka nenačte, opakujte nastavení bezdrátové sítě.

21. na stránce která se v Safari objeví, sjeďte až na konec stránky a klikněte na Install AppSnap.

22. Telefon se začne restartovat, NE AHEJTE NA NIC a počkejte přibližně minutu. Pokud po minutě už zůstane obrazovka vypnutá, telefon zapněte.

23. Nyní byste se už měli dostat do základní obrazovky s ikonkami. Pokud ne, něco se nezadařilo, opakujte výše uvedené.

24. Spusťte Installer, nainstalujte ‚BSD Subsystem‘ a pak klikněte vpravo dole na Sources

25. Nahoře klikněte na Edit a pak na Add, budeme přidávat nový repozitář

26. zadejte adresu http://i.unlock.no a potvrďte, proběhne aktualizace repozitářů

27. Klikněte dole na Install a otevřete v seznamu skupinu ‚Unlocking Tools‘

 

28. Ze zobrazených aplikací nainstalujte ‚BB Downgrader (1.1.2)‘ a nainstalujte jej. Tento nástroj provede downgrade baseband části telefonu.

29. Nyní opět proveďte reflash firmware 1.1.1. Postupujte podle kroků 1–8.

30. Nyní byste měli mít iPhone ve stavu, kdy obsahuje místo fw 1.1.2 verzi 1.1.1 a verze baseband části umožní odemčení. Zopakujte jailbreak, kroky 9–27.

31. Ze skupiny Unlocking Tools vyberte a nainstalujte aplikaci anySIM, spusťte ji a postupujte podle instrukcí na obrazovce (zabere to pár minut)

32. Restartujte telefon a vše je hotovo, gratuluji! :]

 

Pár poznámek na závěr:

  • opět raději opakuji, tento návod NENÍ určený pro telefony kupované s firmware 1.1.2 (zatím ten nejnovější, prodávaný od přibližně 44. týdne)
  • jak vidíte, postupy a programy pro ‚práci s iPhone‘ jsou v různých návodech velmi podobné, jakmile se je jednou ‚naučíte‘, příští postup už bude pro vás mnohem snazší :]
  • Možná je ‚skákání po krocích‘ trochu matoucí, ale stačí se jen přesně řídit podle návodu
  • pokud se vám povede restart telefonu s fw 1.1.1, ve kterém ještě nebude proveden downgrade baseband části, telefon se restartuje opět do DFU módu místo do základní obrazovky
  • když se něco nepovede, není to zase až tak velký problém, prostě spustíte restore telefonu na verzi 1.1.2 (soubor s firmware už nebudete muset znova stahovat) a začnete od začátku
  • místo iBrickr se mi více zamlouvá nástroj iPhuc. Nevím proč, ale iBrickr mi šel po startu PC spustit vždy jen jednou, pak už ne. Bylo nutné restartovat PC a pak zase (jednou) spustit šel. Mnohem lepší se ukázal iPhuc, ten pracuje bez problémů i opakovaně:

       spustit iphuc.exe a v konzoli napsat:

           cmd setenv auto-boot true

           cmd saveenv

           cmd fsboot

           exit

 

No a to je asi tak vše co mě teď napadá, ještě jednou upozorňuji že vše provádíte na své vlastní riziko a že v případě problémů vám já asi těžko s něčím pomohu.

 

Případné komentáře, poznámky a připomínky prosím přesunout raději do fóra, zde je vytvořený thread právě pro tento článek: forum.iphone.cz .

0 komentářů shlédnuto 3638x
  • Currently 0/5 Stars.

    © iPhone.cz, 2008-2017
    Developed by New Web Art