Mobilní internet od O2 je dostupný pro 98 procent obyvatel

28.11.2016   Autor: admin

Život bez internetu si dnes umí představit jen málokdo. Internet umožňuje vzdělávání, podnikaní, zábavu, nakupování a mnoho dalších užitečných využití. Díky mobilnímu internetu navíc nejsme odkázáni pouze na lokální připojení, surfování si tak můžeme doslova užívat na jakémkoliv místě. O2 pokrývá mobilním internetem téměř celou Českou republiku.

Mobilní internet dostupný pro každého

Ještě před pár lety byl mobilní internet takřka nedostatkovým zbožím. Jeho užívání si mohli dopřávat pouze obyvatelé větších aglomerací. Nyní je naštěstí situace zcela odlišná. Mobilní internet dnes chytíte všude, kde je telefonní signál.

Problémem však může být samotná rychlost přenosu dat. Zde rozhoduje především používaná technologie. Například starší typ přenosu 3G sítě na technologii CDMA nabízí maximální rychlost pouze 3 Mbit/s. Zatímco rychlý mobilní internet 4G LTE poskytuje rychlost až 225 Mbit/s.

Rychlý internet od O2 v sítích 3G a 4G LTE již pokrývá všechna města i nejodlehlejší vesnice. Zároveň každým dnem dochází k instalaci nových vysílačů, které dokrývají hluchá místa a především posilují datový přenos.

Mobilními internetu vévodí 4G LTE

Příchod vysokorychlostního internetu 4G LTE způsobil na poli mobilního internetu malou revoluci. A to především v přenosové rychlosti, která se v průměru pohybuje okolo 150 Mbit/s. Mobilní internet LTE+ nabízí dokonce rychlost až 300 Mbit/s. Se zvětšující rychlostí stoupá také hlad po datech. Tomu operátoři přizpůsobují své datové tarify, které pravidelně navyšují. O2 například nabízí až 3 GB dat.

Mobilní sítě 4G LTE v současné době nabízí v České republice nejlepší pokrytí mobilním internetem. Podle Českého telekomunikačního úřadu bylo na konci srpna mobilním internetem 4G LTE od O2 pokryto 89,9 % území a 97,5 % všech obyvatel.

Praha hlásí 99% dostupnost LTE

Rekordmanem v pokrytí mobilním internetem čtvrté generace je hlavní metropole. V Praze je totiž rychlý internet LTE od O2 dostupný pro 99 % obyvatel. Podle statistik operátora mobilní internet LTE využívá pouze čtvrtina Pražanů. V rámci České republiky je to sice nejvyšší hodnota, ale v poměru k populaci je to prozatím nízké číslo.

Změnit to má stále dostupnější technologie LTE umístěná téměř v každém novém smartphonu a také výhodné tarify O2. Například balíček neomezeného volání a SMS do sítě O2 a 60 minut hovorů do ostatních sítí zdarma s 50 MB daty lze pořídit od 349 Kč za měsíc.

A kdo nejvíce využívá mobilní internet? Jsou to převážně mladí lidé a studenti. A právě pro ně O2 připravil mobilní tarify s až 2 GB dat za 499 Kč měsíčně.

Co ovlivňuje kvalitu signálu?

Jedním z faktorů, které ovlivňují dostupnost LTE signálu je vzdálenost od vysílače. Častou překážkou je také samotná konstrukce budov. V budovách se špatně dostupným mobilním internetem pomůže umístit zařízení blíže k oknu.

 

Rychlost mobilního připojení je ovlivněna i počtem uživatelů v okolí. S narůstajícím počtem uživatelů LTE proto dochází k posilování výkonů vysílačů. Operátoři se nyní zaměřují na posílení LTE na dálničních sítích a u železničních koridorů.

0 komentářů shlédnuto 191119x
  • Currently 0/5 Stars.

    © iPhone.cz, 2008-2017
    Developed by New Web Art