Cestujete a fotíte? Pak si určitě nenechte ujít české Fripito

01.07.2015   Autor: Julek

Fripito je bezplatná aplikace, kterou si můžete nainstalovat pod iOS 7/8 i Androidem od verze 4.2. Na obou platformách je k dispozici jak verze pro chytré telefony, tak i pro tablety. Pokud tedy máte iPhone 4S či novější nebo libovolný iPad, můžete instalovat přímo z AppStore. V případě Androidu z GooglePlay. Uvnitř Fripita najdete cestovní průvodce pro různé země, města a národní parky. Každý průvodce vám danou lokalitu představí prostřednictvím špičkových fotografií. Celé Fripito je zaměřené na milovníky fotografie, kromě běžných cestovatelských informací se tak dozvíte zejména kde, kdy a jak fotografovat, abyste si ze své cesty přivezli co nejhezčí fotografie. V aplikaci jsou k dispozici i off-line mapy, takže kromě plánování cesty můžete využít Fripito i pro orientaci přímo na místě bez potřeby připojení k internetu.

fripito IMG 0367

Jak Fripito funguje?

Aplikaci si stáhnete bezplatně z AppStore či GooglePlay. Její uživatelské rozhraní je lokalizováno do šesti jazyků, a protože vývojáři pocházejí z Čech, nechybí ani čeština. Na úvodní obrazovce procházíte seznam jednotlivých popsaných lokalit, a to prostřednictvím malých náhledů fotografií. Alternativně můžete využít světovou mapu, na které se zobrazují špendlíky pro jednotlivá místa.

Když si vyberete místo, které vás zajímá, stáhnete si samotného průvodce do offline verze. Projekt byl spuštěn před dvěma měsíci, a v současnosti zde najdete desítku bezplatných ukázkových průvodců například pro Prahu, Paříž, národní parky USA, Austrálii či Peru a šest prémiových průvodců, jejichž cena se pohybuje mezi necelými 4 až 7 EUR. Jakmile stáhnete průvodce do svého zařízení, můžete a nemusíte si k němu bezplatně stáhnout i podrobnou offline mapu.

fripito IMG 0368

V každém průvodci najdete jednotlivá doporučená místa, v ukázkových průvodcích kolem patnácti, v placených kolem padesátky. Pro každé místo dostanete cestovatelský či fotografický tip, informaci o tom, kdy je vhodné v daném místě fotografovat, a můžete se inspirovat i nastavením, které použil autor. Každou fotografii lze zobrazit na mapě díky přesné GPS souřadnici. Kromě jednotlivých míst najdete v prémiových průvodcích i další podrobnosti o tom, jak cestovat v dané zemi, kde se ubytovat, kde jsou dobré restaurace apod.

fripito IMG 0369

Perličky ze zákulisí

Přestože Fripito je formálně americkou společností, celý vývojový tým pracuje z Čech. Zakladatelem projektu je známý český fotograf, cestovatel a videocaster Honza Březina, kterého možná znáte z videocástů Digit či 4Foto. Autory jednotlivých průvodců jsou kromě Honzy převážně lokální fotografové. Namátkou můžeme jmenovat Jacqelynn Buck z Arizony, Shauna Hinese z Londýna, J.D. Cink z New Yorku či Kristine Hellevik z Paříže. Aplikace vznikala necelý rok a poprvé byla uvedena na trh koncem října 2014 v New Yorku. Během prvního měsíce si ji stáhlo přes 3 000 uživatelů a autoři v prosinci oznámili, že se jim podařilo s appkou uspět v soutěži nadějných start-upů Appnation VI v Las Vegas, kde svůj projekt v těchto dnech představí v rámci veletrhu CES 2015.

fripito IMG 0370

Naše hodnocení

Pokud rádi fotografujete, a je jedno jestli iPhonem či fotoaparátem, tak by se vám appka mohla líbit. V jednotlivých průvodcích najdete nejen tipy na zajímavá místa, ale i řadu fotografických rad a praktických cestovatelských postřehů.

Pokud budete cestovat na místo, pro které je k dispozici průvodce, tak nejspíš nejvíc oceníte offline mapy, které  zjednodušují orientaci, a celá aplikace vám může pomoci sestavit program pro volný den či půlden na cestě.

Jednoduše se necháte lokalizovat na mapě a podíváte se, co zajímavého doporučuje průvodce v okolí.

Největší slabinou celého projektu je v tomto okamžiku limitovaná nabídka lokalit. Tvůrci slibují, že nová místa budou přibývat každým měsíc, tak jim držíme palce.

friptito IMG 0366

0 komentářů shlédnuto 10299x
  • Currently 0/5 Stars.

    © iPhone.cz, 2008-2017
    Developed by New Web Art